TORTA po vegánsky – 2 dokonalé recepty

Ďalší rok a ďalšie narodeniny. A hlavne ďalšie oslavy. A aká by to bola oslava keby na nej nebola poriadna torta? To vám neviem povedať lebo na tohtoročné narodeniny som nedostala len jednu vegánsku tortu ale hneď dve. A obe úžasné! Jednu z nich pripravila šikovná cukrárka a druhú skvelá kuchárka. Ani jedna z nich nie je vegánkou, no obe sú skvelé priateľky, ktoré si kvôli mne dali tú prácu s prípravou torty s použitím čisto rastlinných surovín. Na obe sa mi podarilo získať recept a dnes ho posúvam aj vám. Určite sa bude hodiť.

VANILKOVÁ TORTA (od Danky)

vanilková vegánska torta recept vegan petra
vegánska torta vegan petra recept

POTREBUJEME:

KORPUS:

  • Tofu natural
  • 150 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 5 lyžíc oleja
  • Štipku soli
  • Pár kvapiek vanilkovej esencie
  • 1 prášok do pečiva
  • 5 lyžíc rastlinného mlieka

PLNKA:

  • 1 Rastlinné  maslo (Rama –jednoduše rastlinná)
  • 1 vanilkový puding
  • 4 lyžice cukru
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 4 lyžice mletých orechov

ZDOBENIE:

  • Ovocie
  • Mandle – sekané lupienky
  • Malinový džem

POSTUP:

KORPUS:

Vidličkou roztlačené tofu si dáme do misky. Pridáme cukor, esenciu a olej a vyšľaháme ručným mixérom. Postupne do zmesi pridáme ostatné ingrediencie a mixujeme ďalej. Ak by bolo cesto príliš tuhé kľudne pridáme viac mlieka. Cesto by malo mať konzistenciu aby sa dalo vyliať do formy. Formu pred naliatím zmesi vymastíme olejom a vysypeme múkou.

Takto pripravené cesto dáme do predhriatej rúry a pečieme 25-30 minút na 190 °C. Priebežne kontrolujeme špáradlom. Pokiaľ sa naň cesto nelepí je hotové. Upečený korpus si vyberieme a necháme vychladnúť.

TIP: Pokiaľ chcete dvoj poschodovú tortu použite buď 2x také množstvo všetkých surovín alebo urobte dva samostatné korpusy.

PLNKA:

Maslo necháme vonku z chladničky aby malo izbovú teplotu.  Z rastlinného mlieka (v tomto prípade mandľového)  si uvaríme vanilkový puding do ktorého pridáme cukor. Po uvarení doňho pridáme lyžicu masla a necháme vychladnúť. Keď má izbovú teplotu pridáme zvyšok masla a šľaháme mixérom. Nakoniec pridáme orechy a dobre ich zamiešame. Po vychladnutí korpusu môžeme začať natierať.

POSTUP ZDOBENIA:

Na rozkrojený korpus si natrieme džem a naň plnku. Prikryjeme druhou polovicou korpusu (ak chcete veľkú tortu namiesto polovíc korpusu použijeme dva samostatné). Celú tortu dookola natrieme zbytkom plnky. Obsypeme mandľami a ľubovoľne zdobíme ovocím vlastného výberu. Hotovú tortu necháme stuhnúť v chladničke.

Danku nájdete na Instagrame ako @lifestylebydaniela

ČOKOLÁDOVÁ TORTA (od Lindy)

vegánska torta recept vegan petra

KAKAOVÝ KORPUS:

POTREBUJEME:

  • 1 a 1/2 hrnčeka polohrubej muky
  • 1/2 hrnčeka kakaa  
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžica sódy na pečenie
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnčeka sójového mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • marmeládu
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 a 1/4 hrnčeka cukru

POSTUP:

Zvlášť si zmiešame tekuté a zvlášť sypké suroviny. Do misky s tekutými postupne zamiešavame zmes sypkých surovín. Potom vylejeme do formy a dáme piecť na 180°C približne na 40 minút.

ČOKOLÁDOVÝ GANACHE:

POTREBUJEME:

  • 3/4 hrnčeka ryžovej smotany
  • 6 lyžíc rastlinného masla Alsan Bio 
  • 0,300 kg kvalitnej horkej čokolády

POSTUP:

Rozpustíme smotanu spoločne s maslom. Do zohriatej smotany s maslom nalámeme čokoládu. Miešame kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nie je hladká. Necháme hodinu odpočívať a následne môžeme roztierať na tortu.

SVETLÝ KORPUS:

POTREBUJEME:

  • 0,100 kg rastlinného masla AlsanBio
  • 0,180 kg  cukru krupice
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 0,240 kg polohrubej múky
  • 2  lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy
  • štipka soli
  • 125 ml bieleho rastlinného jogurtu
  • 125 ml perlivé vody
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 2 lyžice jablkového pureé

POSTUP:

Vyšľaháme si maslo s cukrom. Zmiešame zvlášť sypké a tekuté suroviny. Následne do vyšľahaného masla s cukrom na striedačku zamiešavame tekutú a sypkú časť surovín. Keď je zmes hladká vylejeme ju do formy a dáme piecť na 180°C cca 35-45 minút.

ŠĽAHAČKA:

POTREBUJEME:

  • 1 kokosové mlieko (len tuhá časť)
  • 1 stužovač šľahačky
  • 0,450 kg bieleho rastlinného jogurtu
  • 0,100 kg kešu natural
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 0,100 kg rozpusteného rafinovaného kokosového oleja
  • citrón

POSTUP:

Kešu rozmixujeme na múku, pridáme sójový jogurt a cukor. Keď je zmes hladká pridáme kokosové mlieko a olej, dochutíme citrónom. Hotové dáme na noc do chladničky.

TORTA KROK ZA KROKOM:

Prvú si pripravíme šľahačku, ktorá musí cez noc stuhnúť. Potom svetlý a kakaový korpus. Tie následne rozkrojíme na rovnaké polovice. Nakoniec pripravujeme čokoládový ganache.

Prvý svetlý korpus potrieme marmeládou z lesného ovocia a posypeme mrazeným ovocím. Potom ho namažeme šľahačkou. Položíme tmavý korpus a opäť namažeme marmeládou a pokladieme ovocie a dáme šľahačku. Ďalší korpus je znova svetlý a posledný tmavý. Takto pripravená torta môže ísť rovno do chladničky kde ju necháme cez noc.

Na záver celú tortu potrieme čokoládovým ganache. Dozdobíme čerstvým ovocím podľa vlastného výberu. Ak nám ostane zvyšok ganache možno z neho urobiť čoko guličky, ktoré použijeme na zdobenie.

Linda čerpala inšpiráciu na tortu z blogu veganotic.cz

Lindu nájdete na Isntagrame ako @linsie_linsie

Mňa ako @vegan_petra 🙂 

Dúfam, že torty vyskúšate a dáte mi vedieť ako vám ktorá chutila. Zatiaľ sa lúčim.  Majte pekný deň.

Petra

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.