RYŽOVÝ NÁKYP s jablkovou glazúrou – vegan

Ryžový nákyp patrí a vždy patril medzi jeden z mojich obľúbených dezertov. Vždy keď si ho dám prenesiem sa do svojho detstva a spomeniem si na moju starkú, ktorá nám ho zvykla robievať keď sme boli so sestrou deti. Dnes vám ho prinášam – ako inak – vo vegánskej verzii.

POTREBUJEME:

  • 2 hrnčeky ryže
  • 4 lyžice Chia semienok
  • 4 jablká
  • 1 pohár rastlinného mlieka (akékoľvek)
  • 1-2 lyžice agávového sirupu alebo púpavového medu
  • 1 lyžicu škorice

POSTUP:

Dáme si variť ryžu. Do mäkka, kľudne môže byť mierne rozvarená.

Medzitým si pripravíme jablká. Tie najprv ošúpeme a zbavíme jadierok. Nakrájame na tenšie plátky a dáme variť do hrnca so sirupom/medom a škoricou. Varíme na pomalom ohni bez vody. Jablká pustia šťavu samy. Ak by ste predsa len chceli za tretinu hrnčeku vody pridať môžete. Varíme chvíľu, kým jablká nezmäknú.

Uvarenú ryžu dáme do hrnca spolu s chia semienkami a mliekom. Varíme dokým nám nevznikne hustá kaša. Každá ryža je trochu iná a preto sa môže stať, že budete potrebovať o niečo viac mlieka. Ryža ideálna na ryžový nákyp by mala byť trochu rozvarená až kašovitá.

Teraz si potrieme pekáč kokosovým olejom a ryžovú kašu do neho vlejeme. Uhladíme povrch a rovnomerne rozložíme jabĺčka.

V rúre pečieme na 180 ° C po dobu 20 – 30 minút.

Hotový ryžový nákyp necháme vychladnúť približne pol hodinku a môžeme podávať.

ryžový nákyp

ryžový nákyp

BONUS TIP:

Ak máte radi hrozienka sú veľmi vítaným spestrením tohto receptu. Pokiaľ by ste teda chceli pridajte za hrsť do jabĺčok keď ich varíte. Dodajú celému jedlu príjemnú sladkastú chuť.

Dúfam, že recept vyskúšate a dáte mi vedieť ako vám chutil. Prípadne ma označte na fotke na INSTAGRAME.

Ak máte nejaké jedlá, ktoré sú pre vás tak ako pre mňa tento ryžový nákyp spomienkou na detstvo ale neviete si ho predstaviť vo vegánskej verzii dajte mi vedieť. Ja vám ho rada zveganizujem.

Vaša Petra

2 Replies to “RYŽOVÝ NÁKYP s jablkovou glazúrou – vegan”

  1. Ten od starkej bol trošku iný ale aj tvoja vegan verzia vyzerá veľmi chutne 👌 snáď mi ho raz urobíš a pochutnáme si na ňom spolu 😋

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.