Púpavový med – najlepšia náhrada toho včelieho

Púpavový med je nie len chutný a voňavý. Má aj jedno veľké plus a tým je, že nie je od včiel 🙂 .

Na výrobu zázraku menom púpavový med vám stačia len tri suroviny , takže nemusíte siahať veľmi hlboko do vrecka. Veď už sama hlavná položka, ktorou je púpava je zadarmo. Treba len zobrať košík a vybrať sa na najbližšiu lúku. A ak máte také šťastie ako ja, tak vám púpava porastie rovno v záhrade .

Takže čo vlastne potrebujeme:

  • 850 púpavových kvetov
  • 3 kilá kryštálového cukru
  • 4 citróny

Z tohto množstva som naplnila 9 pohárov (každý objem cca 350ml)

Celý výrobný proces bude trvať dva dni. Nakoľko uvarená púpava musí deň stáť. Tak poďme na to.

Do veľkého hrnca si spolu dáme púpavu, na kolieska nakrájané citróny a zalejem to tromi litrami vody. Necháme zovrieť a následne stáť do ďalšieho dňa.

Na druhý deň celú zmes poriadne precedíme. Najlepšie je urobiť to cez gázu ale ak ju nemáte stačí použiť plátenú utierku. Poslúži rovnako dobre. Hlavné je oddeliť všetok sirup,čiže tekutú časť od zvyšku. Odpad vyhodíme. Zatiaľ som preň nenašla iné využitie.

púpava a citróny po uvarení
púpava a citróny po uvarení
dôležité je poriadne vyžmýkať
dôležité je poriadne vyžmýkať

Nasleduje cukor. Všetok si vysypeme do precedeného sirupu a poriadne premiešame. Necháme zovrieť a následne za stáleho miešania varíme ešte hodinu a pol. Tekutinu udržiavame vo vare. Naozaj sa neoplatí od hrnca odbiehať. Treba si to tam proste odstáť a poctivo miešať. Chceme predsa poctivý med.

Po hodine a pol hneď nalejeme do malých zaváraninových pohárov. Naplnené otočíme dnom nahor aby sa víčko prichytilo. Keď poháre vychladnú môžeme otočiť a uskladniť.

Takýto púpavový med používame úplne rovnako ako med klasický. Či už si kvapnete za lyžičku do čaju, osladíte koláč alebo natriete na chlebík je úplne na vás. Môžem len povedať že u nás doma ho používame už rok a všetkým chutí.

púpavový med
púpavový med, dobrú chuť

A ešte by som na záver v rýchlosti chcela trošku rozviesť to, prečo je výhodou, že med nie je od včiel. Ja ako vegánka som za to aby sa zvieratá nevyužívali na nič. Ani včely. Vážim  si to že opeľujú kvietky a všetko navôkol, veď bez nich by nebola ani zelenina a ovocie ktoré tak milujem. Ale med je ich. A keď existujú alternatívy pri ktorých vám nebude nič upreté prečo po nich nesiahnuť.

Prajem vám dobrú chuť.

A ak sa rozhodnete uvariť si medík podla môjho receptu označte ma pod svoju fotku na instagrame. Nájdete ma tam pod menom Vegan Petra. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.