KYSNUTÉ VEGÁNSKE BUCHTY – Recept

Kysnuté buchty sú ďalším zo série jedál o, ktorých som si kedysi myslela, že ako vegán si ich už bohužiaľ nikdy nedám. Ale ako som postupom rokov zistila vo vegánskom prevedení si môžete dať naozaj VŠETKO.

A keďže do kategórie VŠETKO patria aj kysnuté buchty dnešný recept je tu exkluzívne pre všetkých, ktorým v živote chýbali.

Dnes si ich spolu upečieme ako DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY pre českých čitateľov skôr známe pod názvom BUCHTIČKY SE ŠODÓ. Takže buchtičky budú menšie a neplnené, poliate vanilkovým pudingovým krémom.

Samozrejme to je len jedna z variant. Rovnako je toto cesto vhodné použiť na klasické kysnuté buchty plnené či už MAKOM, LEKVÁROM alebo TOFU TVAROHOM.

KYSNUTÉ BUCHTY

POTREBUJEME:

  • 600 g múky (kombinácia hladkej a polohrubej)
  • 125 g cukru
  • 300-400 ml rastlinného mlieka (ja som použila sójové)
  • štipka soli
  • 1/2 kocky droždia
  • 40 ml oleja

POSTUP:

Prvý si musíme urobiť KVÁSOK. Zohrejeme si mlieko (300 ml) v miske na teplotu 30-40°C . (Mlieko musí byť vlažné, určite nie horúce) Do neho na malé kúsky nadrobíme droždie, trocha cukru a posypeme trochou múky. Zameiešame a necháme stáť, kým nezačne kvasiť. (cca 5 minút – môže to byť viac alebo menej v závislosti na teplote okolia)

Do veľkej misky si zamiešame múku so štipkou soli. Dajte si záležať na tom aby ste soľ do múky poradne zamiešali. V opačnom prípade by po pridaní kvásku nemuselo cesto nakysnúť. (soľ a kvások sa totiž veľmi nemajú radi).

Na múku teraz do vysypeme zvyšok cukru a pridáme kvások a olej. Teraz všetko dôkladne miešame niekoľko minút. Cesto musí byť mäkké a jemné. Ak sa vám zdá príliš tuhé kľudne prilejte ešte mlieko. Množstvo sa nedá presne odhadnúť nakoľko každá múka sa správa trochu inak. Poctivo miešajte ešte pár minút nech je cesto krásne vypracované. Čím lepšie ho vymiesite, tým lepšie budú vaše kysnuté buchty vyzerať! 😉

Cesto teraz prykryjeme utierkou a necháme v teple odpočívať, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Keď už má požadovanú veľkosť vezmeme pekáč do ktorého nalejeme trocha oleja. Také množstvo aby sme vymastili pekáč a zároveň ho bolo dosť na obalenie každej buchtičky. Z misky teraz berieme po troche cesta (tak akurát medzi prsty) a formujeme jednu za druhou guľôčky. Aby sa nelepili každú si trochu pováľame v múke. Takto hotovú guľôčku každú celú vyváľame v oleji a ukaldáme rad radom do pekáča. Olej je tam preto aby sa nám po upečení od seba ľahko oddelili.

Keď už sú všetky uložené v pekáči opäť si ich prikryjeme a počkáme kým sa nezväčšia na dvojnásobok svojej veľkosti. Medzitým si môžme predhriať rúru. Nakysnuté buchty pečieme na teplote 200°C po dobu cca 30 minút. Skontrolujeme pomocou špáratka či už sú hotové. Ak nie, znížime teplotu na 180°C a pečieme, kým nie sú hotové.

Upečené buchty vytiahneme a necháme vychladnúť aspoň pol hodinku pred konzumáciou. Medzitým si pripravíme krém. Ja používam obyčajný vanilkový puding do ktorého pridám o trochu viac mlieka ako keď si bežne varím puding aby bol krém redší. Labužníci si kľudne môžu do krému pridať počas varenia pár kvapiek rumu či rumovej esencie.

Teraz už len naložiť na tanier zaliať krémom a kysnuté (dukátové) buchty sú hotové.

Dobrú chuť vám prajem. Dajte mi určite vedieť pokiaľ ich vyskúšate. Mne neskutočne chutili!!!!

kysnuté vegan dukátové  buchty
kysnuté vegan dukátové  buchty
kysnuté vegan dukátové  buchty
kysnuté vegan dukátové  buchty

⚠Nie som veľká pekárka a ani som nikdy nebola, preto sa nebojte, že by ste to nezvládli ak ste na tom podobne. Ja som ale mala šťastie, že mi asistentku a odbornú poradkyňu robila moja skvelá kamarátka Linda, ktorá je zhodou okolností cukrárkou z povolania, takže info o tom ako sa robí kvások, ako presne má cesto vyzerať a ako dlho sa má čo robiť mi poskytla ona.

Linda je takisto autorkou ČOKOLÁDOVEJ TORTY , ktorá tu na blogu aj na Facebooku od vás zožala veľký úspech a mnoho z vás si ju doma pripravilo. Dúfam, že podobné to bude aj s BUCHTAMI. ❤

vegánska torta recept

Zatiaľ sa lúčim a vidíme sa čoskoro s novým článkom či receptom.

Petra

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.