Krémové rizoto s kokosovým mliekom a kari

Najlepším využitím ryže podla môjho názoru je určite krémové rizoto. Kokosové mlieko dodá jemnú a lahodnú chuť. Kari závan exotiky.

Keď som šla toto jedlo pripravovať prvý krát mala som z kokosového mlieka celkom strach. Myslela som, že kokos prebije všetky ostatné chute a preto som ho na prvýkrát poriadne presolila a prekorenila. Poviem vám to bola najväčšia chyba akú som mohla spraviť. Mnohými ďalšími pokusmi som však vychytala ten správny pomer chutí a surovín a vám môžem odovzdať to najlepšie. Počas posledných rokov sa toto kari krémové rizoto stalo jedným z mojich obľúbených jedál, ktoré mávam minimálne tri krát do mesiaca. A do druhého dňa mi málokedy ostane 🙂

Čo budeme potrebovať:

  • 1 hrnček ryže
  • misku rôznej zeleniny (mrazenej/surovej)
  • 1 plechovka kokosového mlieka (nesladeného)
  • soľ,kari korenie,čierne korenie,červenú sladkú papriku

 

Postup:

V jednom hrnci si uvaríme ryžu. Ja ju robím tak, že si nechám zovrieť vodu a potom na jeden hrnček ryže pridám hrnček a pol horúcej vody, pridám štipku soli, premiešam a dám na pomalo variť pod pokrievku. Varím až kým sa nevyparí takmer všetká voda. Cca 20 minút. Keď je hotová odstavíme ju a necháme ešte chvíľu pod pokrievkou aby sa vyparil aj zvyšok.

Medzitým si dáme v druhom hrnci spariť zeleninku. Môžete pridať aj trošku oleja ale ja sa snažím nedávať ho tam kde nutne netreba. A tento recept sa obíde aj bez neho a na chuti nič neuberie.

Teraz sa postup trošku rôzni. Ak varím len z mrazenej zeleniny tak ju iba zalejem vodou a nechám rozmraziť na miernom ohni. Keď je mäkká takmer všetku vodu vylejem a nechám len trochu na dne. Pokiaľ  varím z čerstvej zeleniny tak si ju najprv nakrájam, pridám asi pol hrnčeka vody a pod pokrievkou dusím kým neni mäkká. A ak používam zeleninu kombinovanú tak najskôr povarím mrazenú a potom všetko dokopy varím pod pokrievkou. Ja najradšej používam kombináciu varenej a mrazenej ale záleží od toho čo máte práve doma. Žiadna z variant nie je zlá.

Keď je zelenina hotová pridám do nej koreniny. Štipku soli, trochu čierneho korenia a červenej papriky. A nakoniec kari. Kari korenie milujem a preto ním rozhodne nešetrím. Má výbornú chuť a jedlo krásne zafarbí. Ja dávam od oka ale kľudne za jednu či dve čajové lyžičky môžte prisypať. Na prvýkrát odporúčam menej aby ste sami skúsili čo vám bude chutiť. Keď sme pridali všetky koreniny prilejem kokosové mlieko. Celú plechovku. Aj hustú aj tekutú časť.

Bonusový tip: plechovku pred otvorením umyte pod tečucou vodou. Neviete ako sa k vám dostala a kde bola skladovaná tak trochu opatrnosti nikdy nie je na škodu 😀 .

Záver:

Hotovú ryžu si vysypeme do kokosovej zmesi zeleniny a celé to poriadne premiešame. A voilá  krémové rizoto s kari je hotové. Už len naservírujeme a môžeme podávať.

Na záver vám len poviem, ktorá zelenina v tomto recepte najlepšie funguje. Za mňa nikdy nesmie chýbať kukurica (či už mražená alebo z konzervy), brokolica (čerstvá/mrazená) a čerstvá cuketa. Takisto biele tofu je skvelým spestrením receptu. To pridávam tak v 50%ách prípadov.

4 Replies to “Krémové rizoto s kokosovým mliekom a kari”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.