Jarné Vegánske Hody 2018 – moja kuchárska šou – recept na Budhovu misku

Od udalosti Jarné Vegánske Hody 2018 v Bratislave uplynulo už zopár dní. A keďže som sa tohto roku zúčastnila nie len ako návštevník ale aj ako účastník programu, rozhodla som sa vám v tomto krátkom článku zdokumentovať môj zážitok. A nakoľko mojou hlavnou rolou na hodoch bolo urobiť kuchársku šou a pripraviť chutné vegánske jedlo, nižšie v článku nájdete aj recept. 

O tom, že sa konajú Vegánske Hody som sa prvýkrát dozvedela z udalosti na Facebooku. A keďže som už na jedných Hodoch bola bolo jasné, že pôjdem aj na tieto. No myslela som, že len ako návštevník. Že klasicky ochutnám nejaké výborné jedlo, vypijem kokos, podpíšem petície, pozriem si program a spokojná pôjdem domov. Keď som však o pár dní neskôr čekovala svoje maily našla som tri dni starý email práve od organizátorov hodov. A v ňom ponuka na účinkovanie v programe. 

Pár dní som to zvažovala a nakoniec súhlasila. Už v prvý moment som vedela, že chcem. Len som musela trochu zabojovať so svojím strachom a trémou. Trochu sa proti mne spojili. Ďalšou výzvou bolo vybrať si jedlo, ktoré by sa na Vegánske Hody najviac hodilo. Dala som si tri podmienky:

  1. Aby to jedlo dobre vyzeralo
  2. Aby skvele chutilo
  3. A aby v ňom bolo obsiahnutých čo najviac bielkovín, živín a vitamínov

A toto všetko v sebe krásne snúbi práve Budhova miska. Teraz som si len musela vybrať čo konkrétne bude súčasťou tej mojej lebo ak poznáte toto jedlo viete, že má variácii nespočetne veľa. A ak nepoznáte v blízkej dobe chystám článok aj na túto témutakže stay tooned. 

Vyhrala teda verzia pozostávajúca z šalátu z quinoi, hrášku, kukurice a brokolice. K tomu restovaný cícer (cizrna), osmažené tofu, špenát a v zastúpení čerstvej zeleniny to boli cherry paradajky a červená reďkovka. 

Recept je tu :


BUDHOVA MISKA


vegánske hody bratislava budhova miska

(na 4 porcie) POTREBUJEME:

 

  • Quinoa balenie 200g 
  • Brokolica 1kus 
  • Kukurica mrazená 
  • Hrášok mrazený 
  • Údené tofu 1 balenie
  • Plechovka cizrny 
  • Cherry paradajky 1 balenie 
  • Reďkovky 1 zväzok 
  • Koreniny: soľ, čierne korenie, sladká červená paprika, palivá červená paprika, kari, sušený cesnak, majoránka 
  • Sezamové semienka 

POSTUP:

Quinoový šalát: 

V prvom rade si dáme namočiť quinou. Cca na 10 minút. Namáčame ju aby sa zbavila horkej chute. Po 10 minútach vodu v ktorej sa močila vylejeme a nalejem čistú vodu. Raz toľko ako je obsah quinoi a dáme variť na pomalom plameni. Pridáme si koreniny: soľ kari, čierne korenie a majoránku. Všetkého podľa chuti. Za občasného miešania varíme až kým sa nevyparí všetka voda. 

Vo vedľajšom hrnci si uvaríme na malé kúsky nakrájanú brokolicu. Varíme ju do mäkka. Keď je tak na ¾ uvarená prisypeme mrazenú zeleninu a varíme všetko spolu. Keď sa nám uvarí všetká zelenina, scedíme ju a zmiešame s quinoou. Poriadne premiešame prípadne ešte dochutíme.

Smažený cícer: 

Cícer po otvorení z plechovky dobre prepláchneme a necháme postáť aby na ňom nebolo veľa vody. Na panvici si rozohrejeme rastlinný olej. Keď je horúci pridáme na panvicu cícer. Poriadne osolíme a premiešame. Teraz pridáme trochu štipľavej červenej papriky, veľa sladkej červenej papriky a sušený cesnak. Cesnaku kľudne viac, pridá tomuto jedlu krásne výraznú chuť. Poriadne premiešame aby sa nám koreniny dostali na každú guličku cíceru rovnomerne a aby sa nám nepripaľoval. Miešame až kým sa nám cícer krásne neopraží a nezmizne z panvice olej. Po vybratí vložíme do misky vystlanej kuchynskými obrúskami, ktoré nám nasajú prebytočný olej. 

Orestované tofu: 

Toto je asi najmenej náročne na prípravu. Na obdĺžniky si nakrájame údené tofu, trošku osolíme (nepovinné) a na nepriľnavej panvici bez použitia oleja poopekáme jednotlivé kúsky z oboch strán. 

Už zostáva len nakrájať zeleninu. Cherry rajčinky na štvrtinky a reďkovku na kolieska. 

Servírovanie: 

Na misku alebo tanier si naukladáme naše ingrediencie. Najprv pár hrstí čerstvého špenátu. Nasleduje quinoový šalá, cícer a pár kúskov tofu. Tam kde nájdeme voľné miesto pridáme paradajky a naaranžujeme kolieska reďkovky. Celé jemne zasypeme sezamovým semienkom a možeme podávať. 

Dobrú chuť. 

Takto vyzeral recept, ktorý som pre publikum pripravila. Video na tému Vegánske Hody už onedlho nájdete aj na mojom YouTube. Pre odber kliknite SEM.

vegánske hody bratislava

vegánske hody bratislava

vegánske hody bratislava

Ak sa Vám recept páčil, dúfam, že ho vyskúšate a dáte mi vedieť. Najlepšie prostredníctvom Instagramu kde ma nájdete pod menom Vegan Petra. 

Z Hodov som odišla tak ako som plánovala. Dobre najedená a spokojná. Dala som si spomínaný kokos a po prvýkrát som vyskúšala aj preslávenú mňamku hodov GYOZU zo stánku Foodstock. A takto krásne vyzerala. 

vegánske hody bratislava

Okrem toho všetkého som odchádzala aj o skúsenosť bohatšia a som veľmi rada, že som sa na to dala. Dúfam, že sa vidíme na ďalšej akcii, ktorou budú Vegánske Hody usporiadávať. Najbližšie by to mali byť tie Jesenné. Tešíte sa?? Ja veľmi. 

 

 

 

 

 

 

7 Replies to “Jarné Vegánske Hody 2018 – moja kuchárska šou – recept na Budhovu misku”

  1. Wow, krásne. Aj článok je úžasný. Veľa šťastia v ďalších takych super článkov. Teším sa na ďalšie čítanie ☺️

  2. Spätné upozornenie: Prvý štvrťrok 2018 - Vegan Petra

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.