Červená šošovica s kôprom a pečenými zemiakmi – recept

Červená šošovica bude hlavnou hrdinkou dnešného receptu.

Jednak preto, že som s ňou ešte nikdy nič nevarila . A jednak preto, že je v porovnaní s inými druhmi šošovice je červená šošovica rýchlo uvarená. Je to vzácna strukovina a to aj z toho dôvodu, že v porovnaní s klasickou šošovicou či fazuľou sa pred varením nemusí namáčať. Ja som si ju však aj tak namočila na pár hodín aby sa mi z nej povyplavovali rôzne nečistoty. A možno som to spravila tak nejak zo zvyku. Každopádne namočenie jej nemôže uškodiť a v konečnom dôsledku to podla mňa uberie ešte pár minút z celkového varenia.

Kto je vegán alebo sa trošku zaujíma o stravu a jej správne zloženie vie, že šošovica je skvelým zdrojom bielkovín na rastlinnej strave. Takže tým si táto červená kráska vyslúžila u mňa ďalšie body. Dnes to však nie je len o šošovici ale aj o zemiakoch. Zemiaky sú asi moja najobľúbenejšia potravina na svete a žiť bez nich by som nedokázala. Nechcem si to ani predstavovať. Tiež máte tak radi zemiaky??? 😀

Inak neviem kde sa vzala tá povera, že od zemiakov sa priberá. Úprimne ľutujem všetkých čo sa boja naložiť si ich na tanier. Zemiak totižto obsahuje iba 0,1 gramu tuku na 100g a absolútne žiaden cholesterol. Čiže 0 mg na 100g. Okrem toho je skvelým zdrojom sodíka, draslíka, vlákniny a rôznych vitamínov. Avšak všetkého veľa škodí aj toho dobrého a nikto by sa nemal prejedať do prasknutia. Takže z toho vyplýva: kľudne si naložte čo hrdlo ráči avšak počúvajte svoje telo keď vám povie DOSŤ! 😉 aj ja sa to ešte učím…

 

ČERVENÁ ŠOŠOVICA S KÔPROM A PEČENÝMI ZEMIAKMI

POTREBUJEME:

  • červenú šošovicu 150 g
  • 1 veľkú cibuľu
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • sušený kôpor
  • čierne korenie, kari korenie, sladkú mletú červenú papriku
  • soľ

POSTUP:

Zemiaky nakrájame na stredne veľké kocky. Pridáme k nim čierne korenie, kari, červenú papriku a štipku soli. Poriadne premiešame aby sa dostalo rovnomerne zo všetkého na každý zemiak. Vysypeme na plech a dáme piecť do rúry na 180°C. Rúru si predom rozohrejeme. Asi tak 10 minút predtým než vložíme zemiaky. Zemiaky v rúre občas premiešame aby sa nám veľmi neprilepovali o plech. Po asi 20minutách k zemiakom pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a poriadne zamiešame. Pečieme cca ďalších 20 minút alebo až kým zemiaky nie sú dostatočne mäkké.

Medzičasom si na slabom ohni dáme variť šošovicu. Varíme asi 20 minút plus mínus. Za občasného miešania. Keď je naša červená šošovica hotová poriadne ju prepláchneme cez sitko a dáme naspať do hrnca. Nasypeme koreniny. Konkrétne kari, sušený kôpor a soľ a chvíľku povaríme na ohni aby sa koreniny uvoľnili a chute krásne spojili.

Hotovú šošovicovú zmes jednoducho vysypeme na plech k zemiakom a poriadne premiešame. Na záver ešte trošku posypeme kôprom. A môžeme podávať. Množstvo je na dve až tri porcie. Závisí od toho ako veľmi ste hladný.

 

Dobrú chuť !

červená šošovica
červená šošovica

2 Replies to “Červená šošovica s kôprom a pečenými zemiakmi – recept”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.